< terug naar opinie-overzicht

Europees Parlement laat tanden zien

Serieus genomen worden: kwestie van lange adem (6 maart 2013)

 

‘Neemt Nederland het Europees Parlement wel serieus genoeg?’ was de titel van een bijeenkomst op 27 februari in het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het antwoord op deze vraag kan heel kort zijn: Nee. Dat weten de organisatoren  (Clingendael, Europese Beweging Nederland en de Adviesraad Internationale Betrekkingen) zelf natuurlijk ook wel. Ze organiseerden het debat juist om daar verandering in aan te brengen. De aanleiding: het advies ‘Nederland en het Europees Parlement’, geschreven op verzoek van het vorige kabinet.

Het Europees Parlement (EP) heeft sinds het Verdrag van Lissabon in 2009 een grote vinger in de pap. De Europarlementariërs zijn medewetgever en controleur en hebben ook een begrotingstaak. Een echt parlement dus. Na Lissabon heeft het EP een aantal keren zijn tanden laten zien. Bij de aanpassing van het Schengenverdrag, het akkoord over uitwisseling van bankgegevens met de VS en het anti-namaakverdrag ACTA toonde het EP dat het niet langer een tandeloze tijger is.

Dat heeft indruk gemaakt in het Brusselse besluitvormingscircuit. Maar aan de Nederlandse media en dus ook de Nederlandse bevolking ging het grotendeels voorbij. Want Europa leeft nu eenmaal niet in ons land. Een advocaat legde me vorig jaar uit hoe dat komt. ‘Er bestaat geen Europees debat,’ zei hij. ‘Er bestaan geen Europese media, er bestaat geen Europese publieke opinie, geen Europees volk.’ Demos, heet dat geloof ik.

Daarom profileren onze nationale politici zich nationaal: hier vinden zij hun podium om nationale kiezers te bereiken. Ze presenteren Brussel als een noodzakelijk kwaad. Zo kon het gebeuren dat onze vorige minister van Financiën De Jager zich eerst neerlegde bij het Duits-Franse verzet tegen de begrotingsmaatregelen van het sixpack, en later, toen het EP het sixpack er alsnog doorgedrukt had, het succes hiervan opeiste. Het is één van de voorbeelden die EP’er Bas Eickhout (GroenLinks) gaf, vorig week woensdag in Den Haag.

‘Brussel overkomt ons,’ roepen onze ministers en kamerleden. Ze vinden dat ze geen belang hebben bij het Europese debat. Misschien komt de demos ooit vanzelf als de burgers van Europa ontdekken hoe belangrijk het EP is.

Gewoon een kwestie van lange adem.

 

< terug naar opinie-overzicht