< terug naar opinie-overzicht

Wordt Feyenoord het PSV van Rotterdam?

Onderzoek naar ‘Brusselbestendigheid’ van Kuipplan is goed idee (17 maart 2013)

Deze week schrijven mijn ex-collega’s Marcel Potters en Gert Onnink in AD Rotterdams Dagblad een interessant stuk over de financiële steun die de gemeente Rotterdam overweegt te geven aan de nieuwe Kuip.

De journalisten citeren D66-raadslid Brenda Dirkse die zegt: ‘We willen toestemming van Europa voordat wij zo’n stap zetten.’ Ik denk dat Brenda Dirkse een punt heeft. Onder staatssteun verstaat de Europese Commissie: ‘Met overheidsmiddelen een voordeel verlenen aan een organisatie die economische activiteiten verricht.’ Dat de gemeente Rotterdam slechts garant staat, zal voor Eurocommissaris Joaquin Almunia (inderdaad, de man die eerder PSV op korrel nam), geen reden zijn om achterover te leunen. Ook een garantstelling is een financieel voordeel.

In hetzelfde artikel zegt SP-Europarlementariër Dennis de Jong dat de Kuip-directie op ramkoers ligt met Brussel. De directeuren Van Merwijk (stadion) en Eric Gudde (Feyenoord) hebben steeds gesteld dat de club wel zal varen bij het nieuwe stadion.

Dat standpunt kan als een boemerang terugkomen in Rotterdam. Daarom is het een goed idee de advocaat Pieter Kuijpers kijkt of de plannen voor de  nieuwe Kuip ‘Almuniaproof’ zijn. Misschien kan de gemeentelijke garantstelling met een aantal aanpassingen alsnog de goedkeuring van Brussel krijgen. 

PS: Staatssteun is niet in alle omstandigheden verboden. De nationalisatie van SNS Reaal kreeg al na twee weken goedkeuring van de EU. En theatergezelschappen krijgen sinds jaar en dag overheidssteun. De heisa over cultuursubsidies ontstaat meestal pas als ze worden ingetrokken.

 

 

 

< terug naar opinie-overzicht