< terug naar opinie-overzicht

No cure no pay: doen!

Resultaatsafhankelijke beloning is uitkomst bij zaken waarvan de afloop ongewis is (3 april 2013)

Een patiënt raakt na een rugoperatie deels verlamd en klaagt de behandelende chirurg aan. Als de arts zijn aansprakelijkheid erkent, is er niet zoveel aan de hand: de aansprakelijkheidsverzekeraar betaalt niet alleen de schadevergoeding, maar meestal ook de advocatenkosten van het slachtoffer.

Maar wat doe je als de arts zijn handen in onschuld wast en beweert: dit is geen fout, maar een complicatie. Als de aansprakelijkheidsverzekeraar van de chirurg niet uitbetaalt, zit de patiënt in een moeilijk parket. Schakelt hij een advocaat in, en verliest hij de zaak, dan moet hij zelf voor de kosten opdraaien. Veel slachtoffers zien daarom af van juridische stappen.

Voor gevallen met een onzeker eindresultaat is no cure no pay een uitkomst. Verliest de rugpatiënt de zaak, dan is hij geen advocatenkosten kwijt. Wint hij, dan strijkt hij zijn schadevergoeding op, waarvan hij een deel aan zijn advocaat moet afstaan. VVD-Kamerlid Ard van der Steur vindt dat Nederland toe is aan een proef met no cure no pay.

Tot nu toe is Nederland erg benauwd geweest voor no cure no pay, of in goed Nederlands: de contingency fee. De vrees is dat advocaten eerder akkoord gaan met een schikking die niet in het belang is voor de cliënt. Een voorstel van de Advocatenorde voor resultaatsafhankelijke beloning sneuvelde daarom door toedoen van toenmalige minister Donner.

Uit onderzoek van de professoren Hartlief en Faure blijkt juist dat invoering van no cure no pay zal leiden tot meer kansrijke claims: advocaten zullen immers geen hopeloze zaken aannamen. De belangen van klant en advocaat lopen dus vooral parallel. Een gunstige bijeffect van no cure no pay is dat slachtoffers meer gebruik maken van advocaten en minder van (lager gekwalificeerde) schaderegelaars die zich wel resultaatsafhankelijk mogen laten belonen.

Genoeg redenen dus om het maar eens te proberen.

 

< terug naar opinie-overzicht