< terug naar opinie-overzicht

The Ivy zoekt spijkers op laag water

Raar dat de eigenaren van een Londens restaurant een Rotterdamse kok lastigvallen vanwege een naam

Stel: je bent een beroemdheid van de categorie Elton John of Tom Cruise, je logeert in Rotterdam en je ziet dat daar een restaurant is dat Ivy heet. Is het dan denkbaar dat je in de war raakt? Dat je gaat denken dat de Rotterdamse Ivy iets te maken heeft met het gerenommeerde Londense restaurant The Ivy?

Caprice Holdings, dat de Europese rechten heeft van het Londense The Ivy, denkt van wel. Het bedrijf beschuldigt Ivy-eigenaar François Geurds van inbreuk op het merkenrecht en stapte naar de rechter. De Haagse rechtbank gaf de Britten gelijk. Geurds moet een nieuwe naam zoeken voor het restaurant, dat hij noemde naar zijn moeder. Juridisch valt er weinig in te brengen tegen dit vonnis. Caprice heeft het merk The Ivy bij het Europese merkenbureau laten registreren: een ijzersterke bescherming.

Toch vind ik het raar dat de eigenaren van een beroemd restaurant in de Londense theaterwijk West End een Rotterdamse kok lastigvallen omdat de naam van zijn restaurant hen niet aanstaat. Als Geurds een restaurant in Londen zou beginnen, dan had Caprice een punt gehad. Maar daar heeft ie bij mijn weten geen plannen voor. Dus waar hebben we het over?

Mochten Elton John of Tom Cruise binnenkort in Rotterdam verblijven en bij Ivy aan de Lloydstraat gaan eten, dan is de kans groot dat ze beter te eten krijgen dan in West End. Ivy heeft namelijk een Michelinster. Als Elton John of Tom Cruise dan ten onrechte denken dat ze hebben gegeten bij de Rotterdamse tak van The Ivy, is dat vooral een compliment voor de Britten. Dus niet zo zeuren, Caprice.

 

 

 

< terug naar opinie-overzicht