< terug naar opinie-overzicht

Medisch conflict vaak verbeten gevecht

PatiŽnt vertrouwt arts en is teleurgesteld als deze geen belangstelling toont

Media besteden verhoudingsgewijs veel aandacht aan klachten over artsen en ziekenhuizen. Dat is logisch, want hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, en bovendien heeft een medische fout doorgaans ingrijpender gevolgen dan een misser van een hovenier of een interieurarchitect.

Als de arts zijn poot stijf houdt, kan een medisch conflict in een taai gevecht ontaarden. De Amsterdams letseladvocaat John Beer legde mij tijdens een interview onlangs uit dat de hoge status van de medische beroepsgroep daarbij een rol speelt.

‘Vaak is het een verbeten gevecht, omdat de arts op een voetstuk staat,’ zei Beer, die alleen optreedt namens slachtoffers en dus meestal strijdt tegen machtige tegenstanders, zoals ziekenhuizen en verzekeringsmaatschappijen. De patiënt vertrouwt de arts en is later zeer teleurgesteld als de arts een fout maakt. Het wordt nog erger als de dokter later geen belangstelling toont.  Van een arts verwachten mensen meer empathie dan van een wildvreemde die een verkeersongeluk veroorzaakt.

Gelukkig weten veel artsen dat. Zo niet, dan houden juristen hen wel bij de les.

 

 

 

 

< terug naar opinie-overzicht