< terug naar opinie-overzicht

Forum leidt vooral tot leegstand buiten Rotterdam

Ooit is de crisis voorbij. Dan zijn we misschien blij met winkelcentrum Forum

Wordt winkelcentrum Forum samen met de Lijnbaan, de Koopgoot en De Bijenkorf straks een krachtige magneet voor winkelend Rotterdam en omstreken? Hamit Karakus denkt van wel. De Rotterdamse wethouder kan zich daarbij beroepen op rapporten van retaildeskundigen van ING en Locatus. Die zijn somber over de perspectieven van de centra van kleine en middelgrote steden, maar optimistisch over de aantrekkingskracht van koopcentra in grote steden. Die kunnen profiteren van de dagjesmensen die willen shoppen in de winkels van de grote internationale ketens.

Tegenstanders vrezen dat Forum de nekslag betekent voor winkelcentra die nu al worden geteisterd door leegstand. In Zuid-Holland staat tien procent van de winkels leeg. De boosdoeners zijn de economische crisis, de opkomst van internetwinkelen en het bijbouwen van winkelruimte. Dat laatste wil Rotterdam nu gaan doen. De vraag is nu of Karakus’ optimisme de bouw van een winkelcentrum van 19.000 vierkante meter aan de Coolsingel rechtvaardigt. In een opiniestuk in AD Rotterdams Dagblad sabelde ondernemer Anke Griffioen de plannen voor Forum neer. Griffioen, die een winkel aan de Nieuwe Binnenweg heeft, vreest dat bijbouwen tot nog meer leegstand leidt.

Maar als de onderzoekers van ING en Locatus gelijk hebben, zal Forum nauwelijks een bedreiging vormen voor winkelstraten als de Nieuwe Binnenweg of de Peppelweg, maar wel voor de omzetten van winkeliers in Schiedam, Spijkenisse en Capelle aan den IJssel. Eigenaars van bijzondere winkels in hippe buurtjes hoeven zich sowieso niet veel zorgen te maken. Hun klanten zijn op zoek naar iets speciaals, en zullen dat echt niet vinden in het middle-of-the-road aanbod van de grote ketens. Misschien kunnen ze zelfs profiteren van de aantrekkingskracht van een nog vitaler stadscentrum.

Internet heeft een slagveld aangericht in de retail. De economische crisis heeft dat nog verergerd. Maar ooit is de crisis weer voorbij. Dan zijn we misschien blij met Forum.

 

< terug naar opinie-overzicht