< terug naar opinie-overzicht

Oppassen met burgerinfiltrant

Het spelletje gaat het een eigen leven leiden. 'Kill your darlings' is makkelijk gezegd, maar moeilijk uitvoerbaar.

Van de website van het Nationaal  Historisch Museum plukte ik het volgende citaat over de IRT-affaire:  “In 1993 raakte het Interregionaal Recherche Team Noord-Holland/Utrecht in opspraak omdat rechercheurs er soms wel heel vreemde opsporingsmethoden op nahielden. Om een drugsnetwerk in kaart te brengen mochten informanten containers met drugs gecontroleerd invoeren en de miljoenenwinsten houden om zo de schijn bij de drugsbazen op te houden.”

Sindsdien is de criminele burgerinfiltrant persona non grata in het opsporingsonderzoek. Daar wil minister Opstelten nu een einde aan maken. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat de politie en het OM bij de aanpak van de georganiseerde criminaliteit aanlopen tegen de grenzen van de mogelijkheden. De burgerinfiltrant moet de politie een handje gaan helpen. Onder strenge voorwaarden (toestemming van het College van Procureurs-generaal is vereist), maar toch.

Een burgerinfiltrant is iemand die op verzoek van het Openbaar Ministerie strafbare feiten pleegt. Hij eet van twee walletjes: hij verdient eerst goud geld met drugshandel en lapt vervolgens zijn criminele vriendjes erbij. Deze schimmige figuur speelt een dubieus spel waarvan we wel het begin, maar het niet einde kennen, en brengt rechercheurs in de verleiding om het mee te doen in de schemerige intriges van de onderwereld. De officier van justitie die op basis van de verklaringen van zo’n persoon zijn bewijs moet zien rond te krijgen is een beklagenswaardig figuur. De advocaten van de verdachten zullen vaak met succes kunnen aanvoeren dat de infiltrant zich heeft schuldig gemaakt aan uitlokking.

Strikte voorwaarden, schrijft Opstelten. Maar als het spelletje eenmaal is gestart, gaat het een eigen leven leiden. Kill your darlings is dan gemakkelijk gezegd, maar moeilijk uitvoerbaar. Als het meezit heb je een boevenbende ontmanteld. Zit het tegen, dan maakt de rechter gehakt van je bewijs, en zit je met een gefrustreerd rechercheteam (en misschien met een infiltrant die na ontmaskering een kopje kleiner is gemaakt). De winnaars: onderwereldfiguren die met dank aan de overheid criminele winsten opstrijken.

Ben benieuwd wat de Kamer hier van vindt.

 

< terug naar opinie-overzicht