< terug naar opinie-overzicht

Een monstrans stelen, bijna net zo erg als iemand doodschoppen?

Straftoemeting is kennelijk een lastige discipline

Tot januari van dit jaar, toen bij een geruchtmakende diefstal uit het Catherijneconvent in Utrecht een monstrans werd gestolen, had ik slechts een vage notie wat dat eigenlijk is, zo’n monstrans. Nu weet ik dat het een onderdeel is van een liturgisch vaatwerk. En dat je een strafeis van vijf jaar cel aan je broek kunt krijgen als je een monstrans steelt en deels vernielt. Inderdaad, vijf jaar.

Dat de twee mannen tegen wie de officier deze celstraffen eiste de vitrines met een moker hadden bewerkt en bezoekers schrik aangejaagd, was niet eens de belangrijkste motivering voor de strafeis. Dat een uniek kunstwerk van onschatbare waarde is vernield, woog vorige week zwaarder tijdens de zitting in Utrecht.

Ik ben verbaasd over zo’n hoge eis. In het stafrecht geldt: hoe erger het delict, hoe zwaarder de sanctie. Hier is een kunstwerk vernield, en er zijn mensen geschrokken. Vergelijk dat eens met de strafeisen in andere geruchtmakende zaken. Een man die medeverantwoordelijk was voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen hoorde zes jaar cel eisen. Slechts één jaartje meer dan de monstransdieven. De strafeisen tegen minderjarige medeplegers in Almere waren nog veel lager.

Tegen de Bulgaar die de 13-jarige Donnie Rog in Scheveningen doodreed eiste Justitie helemaal geen celstraf. En neem nou de ‘kopschoppers’ uit Eindhoven. De zwaarste strafeis was 1,5 jaar jeugddetentie plus een half jaar voorwaardelijk.

Ik weet wel dat elk geval op zich staat, en het Openbaar Ministerie serieus naar zaken kijkt (en dat een journalist zich niet mag bezondigen aan larmoyant populisme in de trant van ‘dit is niet uit te leggen aan de gewone burger’), maar volgens mij kloppen hier de verhoudingen niet. Volgens mij is iemand doodrijden of  doodschoppen, ook na meewegen van alle mitsen en maren (omstandigheden, leeftijd van de daders etc.), erger dan een monstrans stelen. Straftoemeting is kennelijk een lastige discipline.

 

 

 

< terug naar opinie-overzicht