< terug naar opinie-overzicht

Ontucht met digitaal meisje niet strafbaar

Maar misschien houden de aanbidders van Sweetie zich nu koest

De mededeling ‘Hallo, ik ben Sweetie en ik ben tien jaar oud’ is kennelijk voldoende om duizend mannen uit 71 landen te verlokken tot onzedelijke voorstellen. Met het creëren en lanceren van dit digitale ‘Filipijnse’ meisje heeft Terre des Hommes weer aangetoond hoe hardnekkig en wijdverbreid internetpedofilie is.

De vraag is: wat kunnen we hiermee? Strafrechtelijk op dit moment niets. Het Openbaar Ministerie staat machteloos tegen de twintig Nederlandse mannen die Sweetie binnen drie minuten vroegen zich uit te kleden of haar anderszins oneerbare suggesties deden. Dat is voor diehards misschien onacceptabel, maar binnen de logica van ons strafrecht is het volstrekt begrijpelijk. We hebben namelijk geen intentiestrafrecht. Je kunt met een ontoereikend middel geen misdrijf plegen of een poging daartoe doen. Wie probeert om iemand te vergiftigen met sinaasappelsap, is niet strafbaar omdat sinaasappelsap niet giftig is. Wie een oneerbaar voorstel doet aan een digitaal meisje, kan niet worden veroordeeld voor pedofilie, eenvoudigweg omdat het meisje niet bestaat. Onlangs stelde het Gerechtshof Den Haag nog een man buiten vervolging die een afspraakje had gemaakt met de lokpuber ‘Lars (13)’. Lars was in werkelijkheid een politieman.

Toch is deze actie van Terre des Hommes niet voor niets geweest. De politie heeft nu hoe dan ook de namen van twintig (potentiële?) internetpedofielen, en weet dus op wie ze moet letten. Misschien houden de aanbidders van Sweetie zich nu dus eventjes koest. Dat is tenminste iets.

 

< terug naar opinie-overzicht