< terug naar opinie-overzicht

De bonus van Sjoerd van Keulen

Laat die man even met rust (8 februari 2013)

De bonus van Sjoerd van Keulen

Leuk hoor, die hetze tegen Sjoerd van Keulen. Nu zijn SNS-bank is genationaliseerd, moet ie voor straf zijn bonus inleveren, vinden veel boze burgers. Zelfs een fatsoenlijk ogend politicus als Diederik Samsom doet eraan mee. Verontwaardiging is het cement van de samenleving.

Maar laten we eens teruggaan naar 2006, toen Van Keulen zijn (achteraf desastreus uitpakkende) vastgoeddeal sloot. Van dalende vastgoedprijzen had nog niemand gehoord. Toezichthouders, aandeelhouders, journalisten: niemand mekkerde. Van Keulen kreeg zijn bonus van ruim een 1 miljoen, simpelweg omdat hij doelstellingen had gehaald. Hij werd er in 2007 Topman van het Jaar mee.

Met de kennis van nu weet iedereen het zeven jaar later allemaal beter. Tegen die stennismakers die nu zo hard om vergelding schreeuwen (Manhunt tegen bankboefje gaat door…) zou ik willen zeggen: ooit van gehoord van het begrip rechtsstaat?

Politici die graag willen scoren, moeten zich eens op faillissementsfraude storten. U weet wel: van die sjacheraars die een bv leegtrekken en dan verdwijnen, met achterlating van wanhopige schuldeisers. Die fraude kost onze samenleving elk jaar 1,7 miljard euro. Dus als we dat probleem nou eens aanpakken, is de winst veel groter dan die miljoen van Van Keulen.

Is juridisch nog haalbaar ook. Maar of je ermee scoort?

 

< terug naar opinie-overzicht