< terug naar opinie-overzicht

Een beetje verstand van journalistiek is wel handig in de RvdR

Hans Laroes moet Egbert Myjer maar eens bijpraten over de journalistieke mores in Nederland

 ‘Een goede keuze’ was mijn eerste gedachte toen ik hoorde dat Egbert Myjer is benoemd tot vice-voorzitter van de Raad voor de Journalistiek. Als rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van Mens in Straatsburg heeft hij blijk gegeven van affiniteit met persvrijheid.

Ik ging twijfelen toen ik Myjer onlangs hoorde in het radioprogramma Argos. In reactie op een Brandpunt-uitzending over Badr Hari zei Myjer dat de pers zich koest moet houden zolang een zaak onder de rechter is. Vanuit de gedachte dat niet de media (en in het verlengde daarvan het volk), maar de rechter uitmaakt of iemand schuldig is, lijkt dat een edel standpunt. Maar journalistiek gezien is het een onwerkbaar uitgangspunt. De pers bericht uitvoerig over spraakmakende zaken voordat er een rechter aan te pas komt. Of het nu gaat over Badr Hari, Jasper S., Robert M. of  het proces tegen Wilders, de media verstrekken de informatie waar de nieuwsconsumenten behoefte aan hebben, met als neveneffect dat ze een belangrijke staatsmacht (de rechterlijke macht) scherp houden. Rechters moeten daar tegen kunnen. Als ze tegen die druk niet zijn opgewassen, zijn ze niet geschikt voor hun werk.

Gelukkig denkt voorzitter Hans Laroes van de Raad voor de Journalistiek wat praktische dan Myjer, zo bleek tijdens dezelfde uitzending. Laroes moet Myjer maar eens bijpraten over de journalistieke mores in Nederland.

 

 

 

 

< terug naar opinie-overzicht