< terug naar opinie-overzicht

EU-referendum? Niet aan beginnen (23-01-2014)

Laat gekozen beroepspoliciti hun werk doen en val de kiezer niet lastig

 

 

Stel dat de eurosceptici van het Burgerinitiatief hun zin krijgen. En dat wij dus elke keer een referendum moeten houden als Nederland nieuwe bevoegdheden overdraagt aan Brussel. Maak je borst dan maar nat, beste kiezer van Nederland. U kunt elke maand wel een keertje naar de stembus.

De Europese Commissie is namelijk, als iedere bureaucratische organisatie, in de ban van bestuurlijke obesitas. Als de lidstaten een vinger geven, neemt de Commissie een hand.

Ik ben blij dat ik als onwetende kiezer niet hoef te oordelen over kwesties als het sixpack (begrotingsdiscipline) en de bankenunie. Gelukkig hebben wij ambtenaren en politici voor die zich daarin verdiepen. En die de Eurocommissarissen terugfluiten als ze te veel ruimte nemen.

Deze week zagen we weer zo’n staaltje Brusselse expansiedrift. Eurocommissaris Viviane Reding heeft haar zinnen gezet op een Europees Openbaar Ministerie, om fraude met EU-geld aan te pakken. Reding mag dat voorstel doen, op basis van het Verdrag van Lissabon. Maar elf lidstaten, waaronder Nederland, zijn tegen en hebben daarom een zogeheten gele kaart uitgedeeld. Dat wil zeggen: ‘Wij willen dit niet. Stop hier alsjeblieft mee, mevrouw Reding.’

Maar Reding dendert vrolijk door. Haar onderbouwing: de tegenstanders gebruiken de verkeerde argumenten (proportionaliteit in plaats van subsidiariteit). Daar zijn minister Opstelten en de Tweede Kamer terecht gepikeerd over. Ze blijven zich verzetten tegen dat Europees Openbaar Ministerie. Prima, vooral zo doorgaan. Laat gekozen beroepspoliciti hun werk doen en val de kiezer er niet mee lastig.

 

< terug naar opinie-overzicht