< terug naar opinie-overzicht

De selectieve verontwaardiging over Rusland (10-2-2014)

Zullen de mensenrechtenactivisten in Qatar hun stem straks ook verheffen? Of zijn mensenrechten niet overal even universeel?

Rusland lijkt zo langzamerhand het verschoppelingetje te worden van de internationale gemeenschap, en van ons land in het bijzonder. Tijdens het vriendschapsjaar in 2013 gaf een aantal Nederlanders vol gas: ministers, kunstenaars en alles ertussenin lazen de Russen de les over hun antihomowetten.

De Olympische Spelen in Sotsji zijn een reden om er een schepje bovenop te doen. Prima dat Nederlanders solidair zijn met onderdrukten. Maar ik betwijfel of het zin heeft om zo tegen Rusland tekeer te gaan. Alsof de Russen dan denken: ‘Verrek, nu Mark Rutte het zegt, we moeten maar wat aardiger doen tegen homo’s.’ Waarschijnlijk niet.

Onder de tsaren had Rusland nog een bloeiende homoseksuele subcultuur (met als iconen grootvorst Sergej, een oom van tsaar Nicolaas II, en de componist Tsjaikowski). Maar in de Sowjet Unie werd homoseksualiteit vooral gezien als een uitwas van de decadente bourgeoiscultuur, die ook nog eens de gewenste groei van het geboortecijfer belemmerde. Veel Russen denken negatief over homoseksualiteit: in 1993 had slechts 2,3 procent van de bevolking geen probleem met homoseksualiteit. Bij dit volk werkt onze breekijzerdiplomatie, voor zover die het Russische publiek al bereikt, vooral averechts.

Zonder veel respect voor culturele verschillen tussen landen pakken Nederlandse beschermers van mensenrechten de Russen nu hard aan. Jammer alleen dat hun verontwaardiging zo selectief is. Amerika kent acht staten (onder meer Utah) met antihomowetgeving die vergelijkbaar is met die van Rusland. Nooit gehoord dat mensen om die reden wegbleven bij de Winterspelen in Salt Lake City.

In 2022 wordt het WK Voetbal gehouden in Qatar, een land dat het met rechten van homo’s (en van vrouwen) ook niet zo nauw neemt. Zullen de mensenrechtenactivisten hun stem dan ook zo luid verheffen? Ik hoop het. Of zijn mensenrechten niet overal even universeel?

 

< terug naar opinie-overzicht