< terug naar opinie-overzicht

Voorbarige kritiek op Openbaar Ministerie in Hel van Deurne

Overvallers namen bewust het risico om een zwaarbeveiligde winkel binnen te dringen

 

Dat de Kamerleden Magda Berndsen en Peter Oskam zich niet moeten bemoeien met het lopend justitie-onderzoek naar de schietpartij in Deurne weten ze zelf waarschijnlijk ook wel. Berndsen was korpschef, Oskam maakte als officier van justitie en rechter deel uit van de rechterlijke macht. Dat ze toch de lokroep van de publiciteit niet kunnen weerstaan, moet wel te maken hebben met mediageilheid.

Veel belangrijker is de vraag: hoe gaan we als samenleving om met een burger (in dit geval een juwelier) die zijn geld en/of zijn leven verdedigt tegen inbrekers en overvallers. Uitlatingen van Teeven en Rutte daarover zijn eerder afgedaan als ‘stoer’, maar ik snap heel goed dat de slachtoffers zich niet langer willoos overleveren aan indringers.

Wat is erger: een inbreker die zijn leven verliest of een juwelier die zijn handel verliest? Als je de vraag zo stelt, zou je voor het leven van inbreker kiezen. Maar het is veel ingewikkelder. Want de juwelier kan ook zijn eigen leven riskeren als de overvaller gewapend en gewelddadig is. De Haagse ondernemer Ruud Stratmann kan het niet meer navertellen.

De overvallers hadden, net als de winkelier, ook kunnen werken om hun brood te verdienen. In plaats daarvan hebben ze doelbewust het risico genomen om (bewapend???) een zwaarbeveiligde winkel te overvallen. Ze hebben daarmee hun eigen leven in de waagschaal gesteld en verloren. De juwelier deed gewoon zijn werk, hij heeft nergens om gevraagd. Dat hij zich bewapende was in strijd met de wet, maar wel begrijpelijk. Hij had eerder in de loop van geweer gekeken.

Onze sympathie moet daarom bij de juwelier liggen. Dat het Openbaar Ministerie na een eerste onderzoek verklaarde dat de juwelier (of zijn vrouw) uit noodweer heeft gehandeld en daarom waarschijnlijk niet worden vervolgd, vind ik volstrekt begrijpelijk. Kamerleden en advocaten die daarop kritiek hebben geleverd, kennen het onderzoek niet, en kunnen dus beter hun mond houden.

In de Hel van Deurne verwisselden daders slachtoffers op microniveau van rol. Op macroniveau gebeurde hetzelfde: de beschimpte Wilders vroeg triomfantelijk/pesterig aan Rutte of ie nu alle juwelierskinderen ging geruststellen. Wilders’ kreet ‘Minder Marokkanen’ bleek ineens een voorspelling.

 

< terug naar opinie-overzicht