< terug naar opinie-overzicht

Downloadverbod: goed dat er onafhankelijke rechters zijn

Het Europese Hof is niet afhankelijk van de volksgunst en hoeft de oren niet te laten hangen naar internetpiraten

Ik heb nog nooit iets illegaal gedownload. Geen film, geen muziek, geen boek. Ik weet niet of ik me daarom op de borst moet kloppen. Ten eerste ben ik bang voor virussen, ten twee heb ik genoeg geld om content legaal te kopen, en ten derde zou ik als internetpiraat in strijd met de belangen van mijn eigen beroepsgroep handelen. Een cynicus zou kunnen zeggen dat die motieven een rationalisatie zijn voor mijn ideële standpunt, namelijk dat internetpiraterij verwerpelijk is.

Ik heb hoe dan ook nooit begrepen waarom een consument straffeloos een film zou mogen binnenhalen zonder daarvoor de auteurs en producenten een vergoeding te betalen. Het belangrijkste argument van de piraten (‘moet de industrie het maar goedkoper aanbieden’) heeft me nooit kunnen overtuigen. Plunderen die piraten ook luxe modezaken omdat de producent van een Corneliani-pak er meer voor vraagt dan zij willen betalen?  Meestal niet, want de kans op betrapping is bijna honderd procent. Bij internetpiraterij is die kans nul, en ja dan maakt de gelegenheid de (civielrechtelijke) dief. Verder doen de piraten een beroep op de vrijheid van informatiegaring. Een raadselachtig argument: de beschermde informatie is beschikbaar voor iedereen die er geld voor over heeft.

De vraag is: moet de overheid doen als een grote groep mensen (misschien wel de meerderheid) ongewenst en illegaal gedrag vertoont vanuit de overtuiging dat dit is toegestaan? Handhaven is soms de oplossing: met de opbrengst van snelheidsboetes kan de opsporingsinspanning ruimschoots worden betaald. Maar internetpiraten aanpakken is veel moeilijker. Daarom koos onze overheid voor een gedoogbeleid: met een thuiskopieheffing werden de rechten van artiesten en producenten afgekocht. Politici willen herkozen worden en buigen daarom begrijpelijk voor de macht van de massa. Door het anti-praterijverdrag ACTA te verwerpen zwichtte het Europees Parlement voor de lobby van de internetconsument .

Rechters zijn veel minder afhankelijk van de volksgunst. Het Europese Hof van Justitie hoeft niet herkozen te worden door internetpiraten en kon dus zomaar een streep zetten door onze thuiskopieheffing. Goed dat er onafhankelijke rechters zijn.

< terug naar opinie-overzicht