< terug naar opinie-overzicht

Alleen vegetariŽrs mogen mekkeren over jachtopziener

Wilde zwijnen en krokodillentranen

 

Ook die beelden gezien van de jachtopziener uit Weert die vijf wilde zwijnen doodschiet? Nota bene nadat die beestjes eerder door de brandweer uit het kanaal waren gered. Wilde zwijnen zijn, volgens Midas Dekkers, hartstikke slimme beesten. Dus wie haalt het nu in zijn hoofd om die weerloze dieren af te knallen?

De publieke opinie had haar oordeel snel klaar in deze emotionele discussie. Vergelijk het met de strijd tegen IS. Deze terreurbende kon maandenlang duizenden Syriërs en Irakezen uitmoorden zonder dat dit elders in de wereld tot grote ophef leidde. De verontwaardiging groeide pas tot interventieniveau toen IS westerlingen ging onthoofden. Als het kwaad een gezicht krijgt, worden we wakker.

In Nederland vervullen de Weertse zwijnen de functie van de onthoofde westerling. Mensen kunnen er slecht tegen dat ‘aaibare’ beesten worden neergeknald, en dan gaan de emoties de boventoon voeren. Staan die mensen er bij stil dat deze zwijnen echt niet slechter af waren dan de duizenden koeien, varkens en kippen die in onze slachthuizen worden gedood? Waarschijnlijk niet. Hun verontwaardiging over de jachtopziener is vrijblijvend. Het reageert makkelijk af, en het kost niks.

Ik vond de beelden ook niet prettig om naar te kijken, maar als vleeseter vind ik het toch nuttig om ze te zien. Als je vlees wilt eten, moet je ook kunnen kijken naar het doodmaken van dieren.

Alleen vegetariërs zouden mogen mekkeren over die jachtopziener. Zeker als ze de strijd tegen IS al steunden vóór de onthoofdingen.

 

 

 

 

< terug naar opinie-overzicht