< terug naar opinie-overzicht

Gepiepeld tijdens advocatencongres

Toren C ging er met gestrekt been in. Wie wil er nog op de eerste rij zitten?

Toen autoriteiten nog op een voetstuk stonden, toen hadden Belangrijke Nederlanders een bruin leven. Zodra zij ergens verschenen, bogen Onbelangrijke Nederlanders als knipmessen en voerden gezagsgetrouw de orders uit van hun Belangrijke Landgenoten.

Inmiddels zijn de knipmessen bajonetten geworden. Op elk congres dat maatschappelijk relevant wil zijn, kun je horen dat de autoriteiten van vroeger niet langer op een voetstuk staan. Rechters, ministers, artsen en advocaten moeten hun gezag verdienen. Deze opvatting werd dan ook meermalen geuit op het jaarcongres ‘Rechtsstaat in Recessie’ van de Nederlandse Orde van Advocaten, afgelopen vrijdag in ’t Spant in Bussum.

Hoe waar die stelling is, bleek tijdens het afsluitend optreden van het komisch duo Toren C. Autoriteiten zijn er niet om naar te luisteren, maar om in de zeik te nemen, en dat deden de dames van Toren C naar hartenlust. Hun slachtoffer was een Belangrijke Nederlander die op de voorste rij tussen de andere notabelen zat. Deze Belangrijke Nederlander, die een functie binnen de Orde bekleedt, ging met tegenzin het podium op om te fungeren als speelbal van de grofgebekte dames.

Hij kreeg een soort zelfpratend mombakkes opgezet dat allerlei obsceniteiten uitspuugde. Op een gegeven moment riep het masker namens de Belangrijke Nederlander dat hij graag zijn broek wilde laten zakken. ‘Doe het dan,’ riepen de dames van Toren C, en toen de belangrijke Nederlander dat weigerde, ging één van de dames aan zijn broekriem sjorren.

Toen werd het de Belangrijke Nederlander te gortig. Hij trok het mombakkes af en ging boos terug naar zijn plek. Na afloop weigerde hij in de bloemenhulde met de dames te delen.

In het publiek was schaamte en afkeuring voelbaar. Maar er werd ook gelachen, uit gêne en ook uit leedvermaak, omdat sommige Onbelangrijke Nederlanders het stiekem best leuk vinden dat de hofnar een Belangrijke Nederlander in de zeik neemt.

Iedereen die ik na afloop sprak, vond het optreden van Toren C te ver gaan. De kritiek: zoiets kun je misschien verwachten als je naar een cabaretvoorstelling gaat, maar niet als je wordt uitgenodigd als spreker op een congres over de rechtsstaat. Makkelijk scoren ook voor de artiest.

Ben benieuwd wie er volgend jaar nog op de eerste rij wil zitten van het jaarcongres van de Nederlandse Orde van Advocaten.

 

 

< terug naar opinie-overzicht