< terug naar opinie-overzicht

De zaak-Wilders, een proces met alleen winnaars

Nederlagen plaveien de weg naar jaren van processen

Een interessante vraag is het Openbaar Ministerie er verstandig aan doet Geert Wilders te vervolgen wegens haatzaaien. Gezaghebbende juristen zeggen dat de kans op een veroordeling wegens ‘Minder, Minder’ groot is. Het probleem zit hem eerder in de politieke dimensie: moet je een politiek debat uitvechten in de juridische arena? Persoonlijk denk ik van niet, maar met de huidige wet heeft het OM niet veel keus. Die 6400 aangiften kun je niet makkelijk negeren.

Een ander politiek effect is dat Wilders hoe dan ook wint. Bij een veroordeling is hij de martelaar van het vrije woord, bij een vrijspraak kan hij triomferen als de verdediger van de vrijheid van meningsuiting.

Een verliezer die zegeviert is niet uitzonderlijk in de juristerij. In september publiceerde The Economist het artikel ‘The Legal Business, The Default Choice’ over Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, een groot Amerikaans advocatenkantoor dat vaak wordt ingeschakeld door landen met schulden. Sinds 1983 hebben ze 28 soevereine staten door 54 herstructureringen geloodst.

Ondanks hun grote reputatie trekken de advocaten van Cleary soms aan het kortste eind. Hun klant Rusland ving bot bij het arbitrage tribunaal in Den Haag: de rechters oordeelden dat de onteigening van oliebedrijf Yukos onrechtmatig was. Ook Cleary-cliënt Argentinië ging nat. De Argentijnse regering van Christina Kirchner vroeg aan de Amerikaanse rechter tevergeefs om uitstel van betaling.

Volgens The Economist pakten deze zaken helemaal niet slecht uit voor Cleary. Grote internationale advocatenkantoren kunnen rechtszaken verliezen en toch als winnaar uit de bus komen. Hun klanten willen hun gelijk halen, en blijven bij gebrek aan uitwijkmogelijkheden hun eigen advocaat trouw. Als Argentinië of Rusland gewonnen hadden, was er werk weggevallen. ‘Maar nu plaveien de nederlagen de weg naar jaren van processen en dus sappige beloningen voor advocaten’, schrijft The Economist. ‘When Cleary loses it wins.’ Net als Geert Wilders dus.

Als hij wordt veroordeeld is iedereen tevreden: Wilders omdat hij een martelaar wordt en zijn advocaat omdat een nederlaag meer werk oplevert dan een overwinning. Ook het OM en de aangevers hebben dan hun zin gekregen. Een aanlokkelijk perspectief voor de rechtbank?

 

 

 

< terug naar opinie-overzicht