< terug naar opinie-overzicht

Gezinsdrama: zijn we er allemaal toe in staat?

Boeiende documentaire over Schalkwijk

Deze week zond de NPO de boeiende documentaire ‘Voorbij het paradijs’ uit over een gezinsdrama in Schalkwijk. Een man bracht in 2012 zijn vrouw, een dochter en een stiefdochter om het leven en pleegde daarna zelfmoord.

Uit de film bleek dat niemand uit de omgeving van het gezin het drama echt had zien aankomen. De dader (Rob) kwam naar voren als een gedreven man die zijn boerderij in Schalkwijk wilde verbouwen tot een bed and breakfast. Hoewel hij bijna dag en nacht werkte, lukt het hem niet om zijn droom te realiseren. De wanhoop sloeg toe, Rob raakte overspannen en zag geen uitweg meer.

De belangrijkste vraag die de filmmaker wilde beantwoorden was: ‘Zijn we hiertoe allemaal in staat?’ Hij stelt die vraag aan mensen uit de omgeving van Rob en een aantal van hen zegt Ja. Typisch een geval van cognitieve dissonantie, lijkt me. Door te zeggen dat we hiertoe allemaal in staat zijn, proberen ze van Rob weer een gewoon mens maken, en geen psychopaat.

In die zin was de documentaire verhelderend. Maar voor een goed antwoord op de vraag ‘zijn we hiertoe allemaal in staat’ had de filmmaker zich beter tot een forensisch psycholoog kunnen wenden. Die had hem kunnen vertellen dat alleen mensen met een bepaalde persoonlijkheid in bepaalde omstandigheden dergelijke misdrijven plegen. Een meer stabiele persoon had de boerderij verkocht en zijn verlies genomen. Een iets minder stabiele persoon was een maand lang in bed gaan liggen of aan de drank gegaan.

Slechts een uiterst kleine minderheid pleegt een wanhoopsdaad.

 

 

< terug naar opinie-overzicht