< terug naar opinie-overzicht

Duizend miljard is niet veel

Bezuinig met mate, investeer in innovatie (15 februari 2013)

Duizend miljard euro is niet veel geld

Vandaag onderhandelen de regeringsleiders in Brussel over de EU-begroting over de jaren 2014 tot 2020. Gaat om duizend miljard euro. Veel geld? Ik ga in dit stukje niet de criticasters van het Europaproject naar de mond praten. Als u graag wilt lezen dat Brussel een geldverspillende bureaucratie is, kunt u nu beter stoppen met lezen.

Duizend miljard euro is namelijk niet veel geld. Als je het over zeven jaar verdeelt, hou je 142 miljard euro over. Per jaar. De EU geeft alles bij elkaar nog geen 2,5 procent uit van wat de lidstaten samen op eigen houtje uitgeven. Bij de hele EU werken evenveel ambtenaren als bij de gemeente Amsterdam. Dus hoezo Brussel megalomaan?

Het is wel jammer dat het geld aan verkeerde dingen wordt uitgegeven. Bijna alles gaat naar landbouw en cohesie (investeren in achterstandsgebieden). Daardoor blijft er te weinig over voor innovatie, research en industrie. Terwijl dat nu juist de gebieden zijn waarop Europa zich kan onderscheiden van andere wereldmachten. Innovatie zorgt voor groei, landbouw niet. Helaas gaat de discussie in Brussel vooral over de vraag: hoeveel moet de EU bezuinigen? Dat ontaardt dan in een strijd tussen netto-betalers en netto-ontvangers.

Bezuinig met mate. Investeer in innovatie.

 

< terug naar opinie-overzicht