< terug naar opinie-overzicht

Bezuinigen op justitie: minder blauw op straat

Als Kamerlid stond Ard van der Steur er met zijn neus bovenop toen minister Ivo Opstelten onvolledig werd geïnformeerd door zijn ambtelijke top. Het lukte zijn ambtenaren steeds maar niet om een bonnetje van een miljoenendeal te voorschijn te toveren, wat Opstelten uiteindelijk de kop kostte.

Ik had verwacht dat Van der Steur, inmiddels minister, op zijn hoede zou zijn toen de Kamer hem vroeg of en hoe lang de justitiële autoriteiten op de hoogte waren van de geënsceneerde Volkert van der Graaf-foto. Maar Van der Steur geloofde zijn ambtenaren toen die hem vertelden dat het OM pas ‘een dag van te voren’ van de foto wist. Een bewering waarvan de minister spijt kreeg toen Volkerts advocaat, met e-mails in de hand, het tegendeel kon bewijzen. Deze week moest Van der Steur toegeven dat hij de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd.

In een groot ministerie waar je struikelt over de staatsgeheimen, raakt wel eens iets kwijt, of het nu gaat om bonnetjes of vertrouwen. In gezaghebbende analyses wordt als nadeel van het Veiligheid & Justitie genoemd dat het zo’n kolossaal departement is sinds de politie erbij is gekomen.

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, want nu zie je nog beter hoe we in Nederland ons veiligheidsbudget verdelen. Dan valt op dat het OM en de rechterlijke macht flink moeten bezuinigen, terwijl de politie er (tijdelijk) juist geld bij krijgt om de Nationale Politie voor chaos te behoeden.

We zien dat het OM en de rechtspraak zich in rare bochten moeten wringen (ZSM, rechtbanken uitkleden) om de kwaliteit overeind te houden, terwijl de politie vooral het nieuws haalt met acties en een haperende reorganisatie. Dat de politie hierdoor minder presteert, komt de parketten en de rechtbanken op korte termijn misschien niet zo slecht uit: ze krijgen minder zaken binnen en kunnen meer tijd stoppen in hun werkprocessen.

Als ik daarbij optel dat de criminaliteit al jaren daalt, lijkt dit samenspel van ontwikkelingen mij een uitstekende aanleiding om te bezuinigen op de politie. Volgens mij kan dat, namelijk door minder blauw op straat. Een hoge politiefunctionaris vertelde mij onlangs dat ‘blauw op straat’ in politiekringen wordt beschouwd als een zeer inefficiënte manier om met je capaciteit om te gaan. Politiemensen ‘ins Blauwe hinein’ de straat op sturen is net zoiets als brandweermannen laten rondrijden omdat ze dan misschien op een brandje stuiten. Dit ‘rood op straat’ zou niemand serieus overwegen.

En ooit dokters en verplegers onder het motto ‘wit op straat’ doelloos door uw wijk zien slenteren om, waar nodig, wonden te verbinden of spoedoperaties te verrichten?

Blauw op straat, daar kunnen we gerust op bezuinigen. (Maar begin er pas over na de verkiezingen).

 

< terug naar opinie-overzicht