< terug naar opinie-overzicht

Het doolhof van Frans Timmermans

Een nieuw Europees orgaan erbij? Niet doen (17 februari 2013)

Hoe functioneert Europa? Volgens Frans Timmermans begrijpt geen Europeaan hoe Europa functioneert. Dat zei onze minister van Buitenlandse Zaken tenminste in het AD van zaterdag 16 februari. ‘Mensen zien niet hoe Europa beïnvloed kan worden. Daar zullen we iets aan moeten doen.’

Wat is dat ‘iets’? Timmermans denkt aan een parlementaire organisatie voor de zeventien eurolanden, met Europarlementariërs en vertegenwoordigers uit de nationale parlementen. Ik wist niet wat ik zag toen ik dat las. Weer een Europese instelling erbij, dat geloof je toch niet?

Om te begrijpen hoe de Brusselse besluitvormingsmachine functioneert, moet je bijna geniaal zijn. Daar heeft Timmermans een punt. De Europese Raad, het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Eurogroep, de Raad van Ministers, het Comité voor de Regio’s enzovoorts: het is een ambtelijk doolhof waarin alleen de geharnaste bureaucraat zijn weg in vindt.

Je maakt het alleen nog erger als je daaraan een soort parlement voor de euro toevoegt. Dat maakt de beheersing van het europrobleem misschien gemakkelijker, het zal Brussel nog ondoorzichtiger maken voor de Jan-met-de-anti-Europese-pet.  Deze Jan omhelst zijn beschermheiligen Sint Geert en Sint Emile dan nog geestdriftiger. Ik dacht altijd dat Timmermans zo pro-Europees was, maar daar begin ik aan te twijfelen.

Makkelijk roepen vanaf de zijlijn? Nee hoor, ik denk ook mee. Geef het Europees Parlement meer bevoegdheden, dan snapt de burger vanzelf dat daar belangrijke knopen worden doorgehakt. Of zijn we bang dat de natiestaat dan wordt uitgehold?

 

< terug naar opinie-overzicht