< terug naar opinie-overzicht

Duurzaam glinsteren de boerenschuren

Nederland gidsland? Niet op het gebied van duurzame energie (19 februari 2013)

 

Er was deze week veel commotie over de kwaliteit van zonnepanelen. Deels terecht: als die dingen niet het beloofde rendement opleveren of, erger nog, in de fik vliegen, ben je als consument nogal ernstig in de aap gelogeerd.

Maar laten we het ook niet overdrijven. Naar schatting 99 procent van de zonne-installaties is wel in orde. Consumenten kunnen wat mij betreft dan ook gerust doorgaan met zonnepanelen kopen. Da’s goed voor het klimaat (minder CO2-uitstoot immers)  en ook voor de portemonnee. Wel even opletten dat je met een betrouwbare leverancier in zee gaat, maar dat geldt voor elke product.

Opmerkelijk genoeg was de overheid erg stil tijdens de discussie over zonnepanelen. Er gingen bij het ministerie van Economische Zaken wel persberichten de deur uit over paardenvlees en de Staat van de Economie, maar ik heb minister Kamp niet gehoord over zonnepanelen. Vreemd, je zou verwachten dat de minister er veel aan gelegen is om het imago van die dingen goed te houden.

Zonne-energie is namelijk één van de duurzame energiebronnen die Nederland moeten helpen om een belangrijke klimaatdoelstelling te halen: in 2020 moet 16 procent van al onze energie duurzaam zijn opgewekt. Nu is dat een schamele 4,3 procent. Vergelijk dat eens met de Duitsers die al op 25 procent zitten. Zodra je de grens overkomt, zie je de boerenschuren duurzaam glinsteren in de zon.

Nederland gidsland? Niet op het gebied van duurzame energie.

 

 

 

< terug naar opinie-overzicht