< terug naar opinie-overzicht

Het mooie nieuwe Rotterdam CS

Indien gij de wereld wilt bereizen, is dit uw startpunt (21 februari 2013)

 

Vandaag in AD: mopperende reizigers die koukleumen op het nieuwe Centraal Station van Rotterdam. Een prachtig station hoor, zeggen ze, maar wat jammer dat het hier zo koud is.

Of het op Rotterdam CS kouder is dan op andere grote stations, ik zou het niet weten. Op de centrale stations van Den Haag en Amsterdam kan ook een guur windje waaien. Dat Rotterdam CS mooi is, daar ben ik het wel van harte mee eens. We hebben als treinreizigers zes jaar moeten afzien, maar de beloning is groot. De prachtige, brede doorgang met winkels en horeca aan beide kanten verschaft een stedelijke weidsheid die past bij de dynamiek van Rotterdam. Aardig wat bankjes, en dat wordt straks alleen nog beter als de nieuwe loungeruimte klaar is. Daar kunnen de koukleumen dan warm zitten.

Ik ben dus ontzettend blij met het nieuwe station van Rotterdam. Toch heb ik twee kritiekpunten. Het belangrijkste is dit: van buitenaf gezien is de stationshal te klein. Het station valt weg tussen het Groothandelsgebouw aan de ene kant en Nationale Nederlandenkolos aan de andere kant. Als verstokte treinreiziger had ik het beter gevonden om een monument voor het treinwezen op te richten. Een machtig gebouw als een statement: geachte burger, wie gij ook zijt, indien gij de wereld wilt bereizen, is dit uw startpunt. Zo’n gebouw in Rotterdam Centraal niet. Verder zou ik het prettig vinden dat er tussen die talloze vreetschuurtjes en modezaken één comfortabel koffietentje kwam.

Aan dat eerste is niets meer te doen. Maar dat tweede, dames en heren van de NS, moet toch te regelen zijn?

 

< terug naar opinie-overzicht