< terug naar opinie-overzicht

De werkdruk van rechters

Politiek moet stoppen met risicoregelreflex (23 februari 2013)

 

Als je een groep mensen met meer werk opzadelt, gaan ze doorgaans harder werken en meer klagen. Geef je ze later weer meer werk, dan gaan ze nog harder werken en nog meer klagen. De kwaliteit van hun werk gaat eronder lijden. Daar kun je niet eindeloos mee doorgaan: op een gegeven moment kunnen de mensen gewoonweg niet nog harder buffelen. De kwaliteit van hun werk daalt onder de ondergrens. Dan melden ze zich ziek. Of ze schrijven een manifest, zoals Nederlandse rechters eind vorig jaar deden.

Na anderhalve maand later is de ook Raad voor de Rechtspraak tot het inzicht gekomen dat de werkdruk van de rechters te hoog is. Raar dat dit niet eerder duidelijk was. Rechters worden streng geselecteerd op competenties en motivatie. Het zijn doorgaans mensen met hart voor hun werk. Als die gaan piepen, is er echt wel iets aan de hand. Rechters zitten ook nog eens in een glazen huis: hun vonnissen kunnen in hoger beroep worden vernietigd. Een rechter heeft dus meerdere redenen om kwaliteit te leveren. Als dat niet meer kan, is dat desastreus voor het vertrouwen in de rechtspraak.

De Raad voor de Rechtspraak zegt nu dat rechters meer tijd krijgen om hun zaken af te handelen. Hoe de Raad dat gaat doen, is nog niet duidelijk, maar dat er iets gaat gebeuren, is zeker positief te noemen.

Ook de politiek zou zich dit probleem moeten aantrekken. Niet door de portemonnee te trekken: dat is te makkelijk. De politiek kan de rechters op drie manieren helpen. Eén: door niet steeds commentaar te leveren op rechterlijke uitspraken, want dat is niet bevorderlijk voor het gezag van rechters. Twee: door niet bij elk incident om nieuwe wetgeving te roepen. ‘Risicoregelreflex’ noemt NOVA-deken Jan Loorbach deze neiging treffend. Niet alle onheil is op te lossen, en zeker niet door de overheid. En drie: ontlast de rechter door alternatieve geschiloplossing (mediation) nog krachtiger te stimuleren. Het wetsvoorstel van VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur is al een stap in de goede richting.

We moeten dus vooral een aantal dingen nalaten. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn?

 

 

 

< terug naar opinie-overzicht